Trenutno ste ovde: Početna >> Zanimljivosti >> Začinske biljke na balkonu
Začinske biljke na balkonu

Začinske biljke na balkonu

Glavna ideja vodilja neka bude „manje je više“. Krenete li odjednom sa puno vrsta začina, što zvuči i izgleda jako zabavno, završi ćete s ogromnim količinama začina koje nećete moći potrošiti. Imajte na umu da začine treba stalno čupkati ili rezati čime se potstiče njihov bujniji rast i jačanje same biljke. Za početak izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite za kuvanje, po jedna biljka od svakog začina će biti dovoljna.

Začini su totalni zavisnici od svetla i većina ne može da raste bez istog.  Najveci zavisnici od sunca su bosiljak, peršun, ruzmarin, origano, korijander, estragon, timijan, majčina dušica… Orijentacija balkona, terase ili prozora trebala bi biti južna ili jugozapadna. Jugoistočna orijentacija može proći ako je više južna nego istočna i ako začine smestite na poziciju do koje sunce najduže dopire. Začini koje možete uzgajiti na balkonu/terasi/prozoru su vlasac, matičnjak (melisa), metvica (menta, nana), ruta, angelika.. Poslednja dva nećete koristiti za kuvanje, oni su za ljubitelje travarica!

začini

Začine smo pripitomili iz prirode gde su se borili za opstanak među većim biljkama i razvili sposobnost brzog širenja, naročito vrste koje imaju tendenciju puzanja, kao što su origano i majčina dušica. Zbog toga treba paziti gde i kako ih sadite. U jedanu klasičanu balkonski posudu dužine 60cm posadite najviše tri vrste začina ostavljajući razmak između biljaka. Možete kombinovati dva začina koja rastu uspravno s jednim puzajućim, npr. bosiljak, timijan i origano s time da bosiljak stavite u sredinu jer je najviši, a origano s vremena na vreme malo “ukrotite”. Tako će vam posuda izgledati dinamično, a ravnoteža posude će biti zadovoljena, jer se začini razlikuju po visini i načinu rasta, teksturi i boji lista, i mirisu.

Za pojedinačan uzgoj začina izaberite saksije ne manje od 10cm u precniku jer će vrlo brzo popuniti posudu koja će im postati pretesna. Za začine koji razvijaju jaki koren, tipa peršun, celer , predvidite nešto dublju i veću saksiju, na primjer precnika 15 cm. Ako se odlučite saditi mentu nemojte je saditi zajedno sa drugim začinima jer će ih brzo nadvladati; menta se širi podzemnim ili nadzemnim izdancima i dosta je invazivna.

Pri sadnji začina potrebno je napraviti drenažu. Za to vam mogu poslužiti kamenčići. Drenaža se stavlja na dno saksije, ispod zemlje u sloju od par centimetra, zavisno od veličine saksije, kako bi se ocijedio višak vode iz područja korena biljke.

izvor:  mojbalkon.com

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena sa *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top